06-50469816 info@fitt-factor.nl

Type trainingsvormen

Flexibiliteitstraining

Verminderd kans op blessures

Een goede flexibiliteit wil zeggen dat een gewricht volledig kan bewegen en dat de banden en pezen omheen een normale rekbaarheid hebben.

De oorzaak van veel lichamelijke klachten zijn vaak te zoeken in een verkeerde houding. Dit is te verbeteren met de juiste oefeningen en trainingen. Hierbij het van groot belang dat het zenuwstelsel op het juiste moment de juiste spieren activeert.

Flexibiliteitstraining kan zorgen voor:

  • Een vermindering van disbalans van de spieren
  • Betere functionaliteit van de gewrichten
  • Verminderde kans op overbelasting en blessures
Cardiorespiratoire training (warming Up)

De juiste warming up voor de juiste trainingsvorm

Een warming up is de voorbereiding van het lichaam op een fysieke activiteit.

Een algemene warming up duurt ongeveer 5 – 10 min, vaak op de fiets of crosstrainer.

Een warming up voor specifieke trainingen, zijn gerelateerd aan de betreffende trainingen die later worden uitgevoerd.

Core-training

Versterkt de stabiliserende spieren voor minder blessures

Het doel van core-training is om de diepe en oppervlakkige spieren sterker te maken. De core bestaat uit het stabiliserende systeem en het bewegende systeem. Vaak zijn de bewegende spieren wel sterk, maar zijn de stabiliserende spieren zwak. Dan ontstaat er een spierdisbalans, wat kan leiden tot compensaties, blessures en inefficiënt bewegen.

Balans-training

Laat efficiënter spieren samenwerken

Ook balans hoort bij een goede training. Hoe beter we de balans (evenwicht) kunnen houden, hoe beter en efficiënter de spieren onderling samenwerken en je gewrichten kan stabiliseren. Voor het uitoefenen van diverse sporten of simpelweg de trap aflopen, het handhaven van de balans is essentieel voor alle bewegingen.

Reactive-training

Verbeterd het reactievermogen van de spieren

Het goed kunnen presteren in de sport of in het dagelijkse leven is afhankelijk van de snelheid waarmee kracht kan worden geleverd. Denk hier aan springen bij basketbal of met de (klein)kinderen spelen in de speeltuin. Het hoofddoel van reactive trainingen zijn het verbeteren van reactievermogen tegelijk met krachtinspanning.

SAQ

Brengt snel de conditie en coördinatie op peil

Speed (snelheid), Agility (bewegelijkheid) en Quickness (reactievermogen) is een vorm van conditietraining. Deze trainingsvorm is leuk, uitdagend en in een korte tijd wordt conditie en coördinatie getraind.

Krachttraining

De kern van de workout is de weerstandstraining. Bij welke doelstelling dan ook is dit een heel belangrijk onderdeel. Om blessures te voorkomen wordt een goed gepland trainingsprogramma aangeboden waarbij verschillende trainingsfases worden doorlopen.

Resultaat van weerstandstraining:

  • Lager vetpercentage
  • Toename van actiefweefsel
  • Verbeterde cardiovasculaire efficiëntie (conditie)
  • Metabolische efficiëntie (verbranding)
  • Hogere botdichtheid
  • Verbeteren spierkwaliteit